Syrop daktylowy jest właściwie miodem daktylowym. Sok pozyskiwany jest z miąższu palmy daktylowej. Mocno słodki, gęsty, w kolorze ciemnego brązu, przynosi z sobą zapach i smak ciepłych krajów. Stamtąd też pochodzi, a dokładnie z obszaru państw afrykańskich i południowo-zachodniej Azji. Do dziś jest ogromnie szanowany wśród społeczności Asyryjczyków z Bliskiego Wschodu. Często wykorzystuje się go w wielu słodkich potrawach.

Pierwszą istotną zaletą syropu daktylowego jest duża ilość potasu. To także bogactwo wapnia czy magnezu. Zwłaszcza osoby, które dużo się ruszają, z pewnością docenią jego właściwości. Witaminy takie jak witamina C, A czy E wspomogą świetnie nasz organizm i wzmocnią go. Witamina B wspiera układ nerwowy i wspiera przemianę materii. Luteina i naturalne przeciwutleniacze dobrze wpłyną na nasze oczy oraz opóźnią nieco nieuchronne procesy starzenia.