Znawcy, a także smakosze miodu, zdecydowanie bardziej cenią ten nieprzetworzony i organiczny pochodzący prosto z pasieki. Trzeba zdawać sobie sprawę, że miody, które są dostępne w sklepach, nie tylko są pasteryzowane, ale również podgrzewane i filtrowane. Produkt jest w ten sposób znacznie uboższy w składniki odżywcze.

Miód organiczny zaliczany jest do najcenniejszych produktów żywnościowych. Zawiera bowiem enzymy, węglowodany, substancje bakteriobójcze, a także białko. W miodzie występują również witaminy z grupy A, B, C i K. Produkt jest także łatwo przyswajalny.

Wszystkie osoby znające się na miodzie jednoznacznie doceniają wszystkie walory tego złocistego nektaru. Miód organiczny nie jest bowiem poddawany dodatkowym procesom. Filtrowanie, a także obróbka termiczna niszczy bowiem substancje odżywcze. Surowy miód jest oczywiście zdecydowanie droższy niż przetworzony, jednak jest znacznie zdrowszy.

W jaki powstaje miód organiczny?

Miód organiczny przede wszystkim nie jest poddawany obróbce cieplnej, a także kremowaniu, filtrowaniu i szybkiemu wirowaniu. Zadanie pszczelarza polega na wyjęciu z ramki plastrów miodu, a następnie ściągnięciu ich i odcedzeniu przez odpowiednie do tego celu sita. Miód produkowany jest w organicznych pasiekach, gdzie nie stosuje się środków ochrony pszczół. Z kolei pasieki umiejscowione są w pobliżu łąk oraz lasów, z dala od pól uprawnych.

Jakie są największe zalety miodu organicznego?

Miód organiczny przede wszystkim zawiera enzymy, witaminy, małe drobiny propolisu, a także pyłki. Warto wiedzieć, że propolis jest to pszczeli kit, czyli mieszanina wydzielin gruczołów pszczelich, a także żywicy drzew. Jest to niezwykle cenna substancja, która zawiera kwasy aromatyczne, flawonoidy, substancje lipidowo-woskowe, białka i mikroelementy, enzymy, związki fenolowe, a także witaminy. Substancja wykorzystywana jest w leczeniu nadciśnienia, hemoroidów czy chorób żołądka. Jest pomocna w różnego rodzaju infekcjach. Nie bez przyczyny nazywana jest naturalnym antybiotykiem.

Z kolei kit pszczeli zawiera pinocembryne. Charakteryzuje się również działaniem przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym. Wpływa także na wzmocnienie odporności organizmu. W miodzie mogą występować bakterie Clostridium botulinum, produkują one szkodliwy jad kiełbasiany (botulinę). Jest to jedna z przyczyn, przez którą miód nie jest rekomendowany dzieciom przed ukończeniem 2 roku życia.

Warto wiedzieć, że świeży miód po wlaniu do słoika może spokojnie stać kilka lat. Oczywiście po pewnym czasie dojdzie do skrystalizowania, ale jest to proces naturalny, który nie będzie wpływał na walory miodu. Koniecznie należy przechowywać słoiki w ciemniejszym miejscu w temperaturze do 18 stopni Celsjusza.