Nie jest wcale łatwo odnaleźć się wśród wielu syropów na naszych półkach. Coraz nowsze nazwy często sprawiają nam problem. Jednym z takich produktów jest syrop z agawy. Czy jest wart tego, aby dodawać go do naszego jedzenia? Jakie ma właściwości i gdzie go kupić?

Co to jest właściwie agawa?

Zacznijmy od najprostszej kwestii. Agawa jest rośliną pochodzącą z Meksyku. Zalicza się ją do kaktusowatych roślin. Znajdziemy ją nie tylko w Meksyku, lecz również na terenie USA. Można z niej robić alkohol, ale to nie jej jedynie zastosowanie. Agawa stała się najbardziej znana dzięki syropowi, jaki się z niej wytwarza. Syrop z agawy robi się z rdzenia agawy. Sok jest wyciskany, a następnie go gotujemy do momentu, gdy uzyskamy specjalny syrop.

Jakie właściwości ma syrop z agawy?

Syrop występuje w różnych odcieniach. Może być bardziej złoty, ale także i nieco karmelowy. Podczas spożywania będziemy nawet wyczuwać taką karmelową nutkę. Jest bardzo gęsty i może kojarzyć nam się z miodem. Syrop z agawy poleca się osobom, które powinny spożywać posiłki z niskim indeksem glikemicznym. Wynosi on bowiem zwykle od 15 do 30. Zwłaszcza osoby chorujące na cukrzycę mogą śmiało dodawać go do swoich deserów. Mimo tych zalet należy też zauważyć, że syrop z agawy jest niewiele mniej kaloryczny niż cukier. Mówi się, że kaloryczność syropu z agawy wynosi o 25% mniej niż zwykły cukier. Z powodu jego słodyczy istnieje duża szansa, że użyjemy go mniej, zatem może to być dobre rozwiązanie dla osób, które lubią podjadać. Duża ilość fruktozy w produkcie sprawia, że będziemy dłużej syci, a także będziemy mieć zmniejszone wydzielanie leptyny. Jest to specjalny hormon, który odpowiada za informowanie naszego mózgu o tym, że zgłodnieliśmy.

Do czego możemy wykorzystać syrop?

W sieci króluje wiele przepisów na słodycze fit. To właśnie w takich przepisach najczęściej pojawia się syrop z agawy. Może być świetnym zamiennikiem cukru w ciastach czy jako polewa. Syrop z agawy jest również składnikiem wegańskich pralinek czy ciasta marchewkowego. Dopełni wówczas smak deseru i sprawi, że później będziemy znacząco mniej podjadać. Lekkie ciasteczka z dodatkiem syropu z agawy będą świetnie smakować w pracy i sprawią, że jakoś wytrzymamy do czasu obiadu.

Syrop z agawy to ciekawy zamiennik cukru, który pozwala nam spożywać mniej cukru, zwłaszcza jeśli musimy spożywać produkty z mniejszym indeksem glikemicznym. Osoby odchudzające się także docenią jego właściwości i z czasem zapewne zauważą różnicę w wadze. Pozwala to zatem sądzić, że nie jesteśmy jedynie skazani na cukier i możemy śmiało sięgnąć po syrop z agawy!